MENÜ


FM
mánia


A világ talán legnagyobb mobil parfümériája
150 illat, próbálja ki otthonába 

Napápoló termékek 

Kérem várja meg, hogy a katalógus megjelenjen,
majd kattintson a kép közepére

 

 

(RENDELÉSHEZ)

 

 

Milyen fényvédőt használjak?

A nyári napsütés már nem ugyanaz, mint régen. A napsugárzás káros hatásairól lépten-nyomon hallunk, kiemelten a tavaszi-nyári hónapokban. Szerencsére az egészségvédő kampányoknak, a lakossági tájékoztató programoknak és a kozmetikai gyártók kommunikációs stratégiáinak köszönhetően a leselkedő veszéllyel ma már szinte mindenki tisztában van, és egyre többen komolyan is veszik a túlzott napsütéstől való védekezés szükségességét.
 

A helyes fényvédelem kiválasztásához és alkalmazásához nem elég pusztán annak ismerete, hogy mindez egészségünk megóvása érdekében alapvető feladatunk, és hogy mára már elengedhetetlen a napsugárzásból származó UV-sugárzás erősségének drasztikus emelkedése miatt.

Temérdek fényvédő készítmény kapható az üzletekben, amelyek közül nem könnyű kiválasztani a megfelelő típust. Ahhoz, hogy ezt könnyedén megtehessük, tisztában kell lenni a választást befolyásoló szempontokkal, ismerni kell a fényvédő készítmények hatásmechanizmusát, illetve a faktorszámok valódi jelentését. Mindezek mellett pedig elengedhetetlen saját bőrtípusunk pontos meghatározása, mivel alapvetően az befolyásolja, hogy milyen készítménnyel célszerű óvni bőrünket a napsugárzás káros hatásaitól.

Bőrtípusok

A bőr többféle szempontból minősíthető a víztartalmától, zsírosodásra való hajlamától, színétől és fénytűrő képességétől függően. Ez utóbbi szempontból hat csoport különíthető el. Az egyéni eltéréseket az okozza, hogy mindenkinél más a bőr melanintermelő képessége, vagyis egyeseknél gyorsan és nagy mennyiségű festékanyag termelődik az UV-sugárzás hatására, másoknál ez a folyamat időben elhúzódóbb és mennyiségileg is sokkal elenyészőbb. Ahhoz, hogy meghatározhassuk, nagyjából mennyire ellenálló bőrünk a nap sugaraival szemben, illetve hogy milyen mértékű a leégés veszélye, az alábbi beosztás ismerete szükséges.

Használjunk fényvédő krémet!Az 1-es, 2-es és 3-as típusúak csoportjába a nagyon világos bőrűk tartoznak. Általában zöld és kék, esetleg barna szeműek, hajuk színe szőke vagy vörös. Gyakoriak a szeplők. Az 1-es típusba tartozók nem barnulnak le, hanem mindig leégnek, legtöbbször súlyosan. A 2-es csoport képviselői gyakran leégnek, ám lassan barnulhatnak is, míg a 3-as csoportba olyan személyek tartoznak, akikre kismértékben jellemző ugyan a leégés, de inkább a barnulás fordul elő.

A 4-es csoport ismertetője, hogy a leégés ritka, és a barnulás az általános. Az alap bőrszín világosbarna vagy enyhén kreol.

Az 5-ös csoportba tartozók barna bőrűek. Ritkán égnek le, bőrük gyorsan és könnyen, szépen egyenletesen barnul.

A 6-os csoportba tartozók nem az európai népcsoportok képviselői, az ő bőrük alapszíne egészen sötétbarna, vagy fekete. Sosem égnek le, a bőr melanintartalma igen jelentős.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bőrszín árnyalataitól függetlenül bárki hamar leéghet, ha olyan földrajzi területen tartózkodik hosszasan a napon, ahol az ózonpajzs aktuálisan elvékonyodott. Vagyis az egyéni tényezőkön túl fontosak a környezet adottságai, amelyekről viszont gyakran nincs kellő információnk. Ezért is, mindenki számára az óvatosság ajánlott, bőrtípustól függetlenül!

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Az első két csoportot szokás nagyon érzékenyként is aposztrofálni. A direkt napsugárzás hatására már 5-10 perc alatt kialakul a napégés. A legmagasabb faktorszámú fényvédelem mellett is inkább az árnyékban való napfürdőzés célszerű, hiszen árnyékban ugyanolyan szép napbarnított bőrszín szerezhető, mint a direkt napfényben, ám sokkal kíméletesebb módon.

A harmadik csoport az érzékeny bőrűek csoportja. Esetükben 10-20 perc az az időtartam, ami biztonságosan a napon töltető. Ezután az égés veszélyével kell számolni, ami ekkor már gyorsan kialakul.

A magyar lakosság nagy része a normál bőrűek közé tartozik, vagyis a négyes csoportba. A barna bőrszín egyenletesen, gyorsan létrejön, és fényvédelem nélkül körülbelül 20-30 percig lehet a napon tartózkodni.
Az ötödik csoport tagjai az UV sugárzásra kevésbé érzékenyek („nem érzékenyek” csoportja – az elnevezés téves, mivel nem létezik olyan bőrtípus, amely ne lenne érzékeny a napsütés roncsoló hatására). Az ezen csoportba tartozók akár 40 percet is tölthetnek a direkt napfényben fényvédelem nélkül, a leégés veszélye viszont ezután rohamosan nő. 

Faktorszám

A napvédő készítményeken, illetve a fényvédelemmel ellátott kozmetikumokon szerepel az SPF rövidítés, amelyet egy szám követ. Az SPF jelentése: sun protection faktor, vagyis napvédő faktor. Azt mutatja meg, hogy az adott készítmény milyen mértékű UV-B sugárzás elleni védelemmel bír. Azt a szorzót jelenti, amely arra utal, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy a leégés veszélye fenyegetne. Jelenleg a legmagasabb faktorszám az 50, bár egy-két éve még lehetett 100-as faktorszámú napvédő készítményt is kapni. Az új szabályok szerint azonban 50-nél nagyobb érték már nem tüntethető fel.

Lényeges, hogy a faktorszám csak a leégést okozó UV-B sugarak elleni védelemre vonatkozik. A napsugárzás egész tartományára vonatkozó védelmi erősséget is fel kell tüntetni, amelynek kategóriái az alábbiak: alacsony, közepe, magas, ultra. Így már tévedés nélkül választhatjuk azt a készítményt, amelyre valóban szükségünk van.
A fényvédő krémet időről időre újra kell alkalmazni, mivel a napsugarak hatására a fényvédelem mértéke csökken. Fürdés, törölközés után is újabb mennyiség felvitele szükséges, még akkor is, ha a készítmény egyébként vízálló.

A fentebb leírtak tudatában, illetve a napsugárzás káros hatásainak ismeretében ezentúl nem ördöngősség a legmegfelelőbb fényvédő készítmény megtalálása, helyes alkalmazása.

 

 


Asztali nézet