MENÜ


FM
mánia


A világ talán legnagyobb mobil parfümériája
150 illat, próbálja ki otthonába 

3. lecke: Miért boldogít a célok melletti elköteleződés?

A pszichológiai elméletekből és kutatásokból rengeteg bizonyíték szól amellett, hogy miért olyan fontos a boldogságunk szempontjából a célok kitűzése és az elérésükre irányuló törekvés. Úgy is megvizsgálhatjuk ezt a kérdést, hogy átgondoljuk, mi történik azzal, akinek nincsenek fontos álmai vagy céljai az életben. Az ilyen ember elveszett, nincs miért cselekednie, nincs iránya, értelme a létének.

Hat ok, amiért érdemes elköteleződni egy cél elérése mellett

  • Céltudatot biztosít számunkra, valamint azt az érzést, hogy urai vagyunk az életünknek.
  • Az értelmes célok támogatják az önbecsülésünket, azt eredményezik, hogy magabiztosnak és hatékonynak érezzük magunkat, továbbá a nagy cél felé haladva minden részcél elérése újabb lehetőség arra, hogy az érzelmeink felpezsdüljenek.

  • Ha követjük a céljainkat, akkor ez napi szinten is struktúrát és értelmet ad az életünknek.
  • Segít abban, hogy megtanuljuk beosztani az időnket: meg kell hozzá találni a fontosabb célokat pl. hogy Magyarország tájait végiglátogassunk, majd kisebb lépésekre vagy részcélokra osszuk fel őket pl. megtervezzük a következő kirándulásunkat a Bakonyba, és hogy kialakítsunk egy olyan menetrendet elektronikus vagy hagyományos naptár segítségével, amely alapján elérjük a célt.


 

  • Válságos helyzetekben is arra kell törekedni, hogy legyenek olyan céljaink, amelyek mellett elköteleztük magunkat. Lehet, hogy újra kell gondolni és módosítania a kitűzött célt, de ez nehéz időkben segíthet abban, hogy megküzdjünk a gondjainkkal. Boldogabbak leszünk, ha rá tudjuk venni magunkat, hogy a régi célok helyett újakat találjunk.
  • A célok eléréséhez gyakran arra van szükség, hogy együttműködjünk más emberekkel - tanárokkal, ügyfelekkel, barátokkal, munkatársakkal és a partnerünkkel - s az ilyen társas kapcsolatok önmagukban is fokozni tudják a boldogságot.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

 


Asztali nézet