MENÜ


FM
mánia


A világ talán legnagyobb mobil parfümériája
150 illat, próbálja ki otthonába 

5. lecke: Milyen célokat érdemes kitűzni? 2.rész

Meggyőző bizonyítékok szólnak amellett, hogy az álmaink elérésére való törekvés a boldogság elengedhetetlen tartozéka. Ám számít-e vajon, milyen álomról van szó, és hogyan próbáljuk megvalósítani? Nagyon is! Kiderült, hogy kitűzött célunk vagy értékesnek tartott életfeladatunk meghatározza, hogy boldoggá tesz-e bennünket a cél elérése érdekében tett erőfeszítés. Gondold át, hogy vajon az életcéljaid és álmaid megfelelnek-e a következőkben taglalt követelményeknek cikkünk második felében.

Harmonikus célok

Eléggé magától értetődik, hogy a céljainknak harmonikusan kell kiegészíteniük egymást. Ha az ember egymásnak ellentmondó célokra törekszik egy időben pl. építgetné az üzletet, és több időt töltene a szabadban, akkor előbb-utóbb annyira bosszússá és kedvetlenné válik, hogy a végén mindkét célját feladja, és nagyon feszültté és boldogtalanná válik. Hacsak nem az építőiparban vagy a kajak-kenuban vannak üzleti érdekeltségei, akkor az adaptív megoldás az lesz, hogy valamilyen módon összeegyezteti a két célját egymással, pl. elhatározza, hogy a napon végzi a papírmunkákat, vagy felosztja a napját munkára és szabadidőre. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Ha nem lehetséges, akkor megeshet, hogy fel kell adnia az egyik célját, ami még mindig jobb, mintha mindkettőre ez a sors várna.

Rugalmas és megfelelő célok

Ahogy öregszünk, a céljainknak is változniuk kell; újak jelennek meg, míg mások eltűnnek. Ha kiürül a fészek, hirtelen lesz időnk utazgatni, új hobbikat találni vagy pályát módosítani. Egy krónikus betegség hatására megváltozik az egész világlátásunk, és új szerepekkel, új kihívásokkal szembesülünk. Nem meglepő, hogy akkor vagyunk a legboldogabbak, ha ezek a célok rugalmasak és megfelelőek - vagyis a megfelelő feladatot a megfelelő időben végezzük. Idősödésünkkel az is megváltozik, hogy mit tartunk fontosnak. A húszas éveinkben más célokat tűzünk ki magunk elé, mint a negyvenes vagy hatvanas éveinkben.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy például a fiatalok nagyobb valószínűséggel igyekeznek elérni olyan célokat, amelyek új információk gyűjtésére, tudásgyarapításra és új élmények átélésére irányulnak. Amikor választaniuk kell aközött, hogy a kedvenc írójukkal vagy a legkedvesebb nagynénjükkel vacsorázzanak, akkor az előbbit választják. Az idősebb emberek viszont ezzel ellentétesen választanak. Jobban érdeklik őket az érzelmi szempontból értelmes célok - maximalizálják a pozitív érzelmeket, és elkerülik a kellemetleneket s nem arra törekednek, hogy tágítsák az ismereteik körét. Összefoglalva: idővel megváltozik a céljaink fontossági sorrendje, de mindegy, mire irányulnak, mert egyvalami minden életkorban biztos: a célok elérésére tett törekvés jobban boldogít, mint a célok feladása.

Tevékenységekre irányuló célok

Melyik cél okoz nagyobb boldogságot: ha az életkörülményeinket akarjuk megváltoztatni, vagy ha új tevékenységbe kezdünk? A kutatásokból az derül ki, hogy amikor az emberek az életkörülményeiket igyekeznek megváltoztatni, hogy meghatározzák és elérjék a céljaikat, akkor bizonyosan boldogabbnak érzik magukat, de fennáll a veszélye annak, hogy könnyen hozzászoknak a jóhoz. Nagy a valószínűsége, hogy gyorsan alkalmazkodunk az új helyzethez, és elkezdünk még nagyobb élvezetre vágyni.  Ennek egyszerűen azaz oka, hogy szeretnénk újra eljutni a boldogság korábbi szintjére.

Ha viszont cselekvéses"célokat követünk pl. csatlakozunk egy túraklubhoz, vért adunk, művészettörténetet tanulunk, akkor folyamatosan új kihívásokat élhetünk meg, új lehetőségek tárulnak fel előttünk, és sokféle élményben lehet részünk. A válasz tehát, hogy az értékesnek tartott tevékenységek űzése több boldogságot okoz, képes sorozatosan pozitív eseményeket előidézni, és rendszeresen fokozza a boldog hangulatot.

 


Asztali nézet